cph pix
14.—17. november 2019
KontaktBranchePresseEnglishbuster filmfestival
2

Kapitalisme gone bad

01
1
.
10
10
2018
2018
Kritik af kapitalismen er lige så gammel som kapitalismen selv. På den måde er der intet overraskende i, at der er film på årets CPH PIX, der udstiller dens indflydelse på vores måde at leve og tænke på. Alligevel er der tre film i programmet, der formår at blotlægge kapitalismen som en absurd, abstrakt og altdominerende magtfaktor på en måde, der føles overvældende original. Læs om dem her.

Sultry

Instr.: Mariana Méliande

For publikum tager OL sig først og fremmest ud som en global fejring af idrætten, men indimellem bliver vi mindet om, at det også er en politisk og økonomisk kampplads med destruktive konsekvenser. I ’Sultry’ er forberedelserne til OL i Rio i fuld gang. Politikerne lugter prestige og penge. Kæmpestadions skal bygges, eksisterende bygninger skal rives ned. Det udspiller sig som en absurd belejring, hvor bulldozere står på truende afstand for at minde modvillige beboere om den uundgåelige skæbne; den politiske beslutning er truffet, koste hvad det vil. Advokaten Ana repræsenterer de forurettede borger, og ligesom politikerne invaderer folks hjem, så invaderes hun pludselig af en mystisk hudsygdom. Socialrealisme fusionerer med fantasy i en fortælling, der eskalerer ud af en vild tangent – næsten som et udtryk for, at den ikke kan styre sin frustration.

Find billetter og spilletider her.

Time Share

Instr.: Sebastián Hofmann

Det er som om hele verden udgøres af Vistamar Resort. Sådan fremtræder virkeligheden i mexicanske ’Time Share’, hvor vi aldrig forlader det luksuriøse feriested. Her er magten koncentreret i det grandiose hovedkvarter, der tårner frem som en futuristisk (og lidt mere prangende) udgave af Jyske Bank Boxen i Herning. Den nye amerikanske ejer har store visioner for stedet: de skal ikke blot sælge en ferie, men en idé og et fællesskab, der skal få gæsterne til at betragte stedet som deres hjem. Det samme gælder medarbejderne, der påkræves at give hele deres tilværelse til arbejdspladsen. ’Time Share’ viser en totalitaristisk kapitalisme, der vil invadere alle aspekter af livet; den vil overtage familiens funktion; den vil styre vores tanker og lokke os ind i sin kult.

Find billetter og spilletider her.

In Fabric

Instr.: Peter Strickland

Kapitalismen tager form som en obskur besættelse i den Lynch-inspirerede Euro-horror pastiche ’In Fabric’, hvor en dæmonisk rød kjole hjemsøger, hvem end der bærer den. Den nyligt separerede mor og bankmedarbejder, Sheila, køber kjolen i den vist ikke helt normale tøjbutik Dentley & Soper’s, hvor ekspedienten taler i mystiske gåder og berører kjolen, som var den et seksuelt objekt. Kjolen er et kapitalistisk løfte om en bedre fremtid, men viser sig selvfølgelig at være bad news. I ’In Fabric’ bliver forbrugerismen til en massepsykose, hvor Dentley & Soper’s perverterer sine kunder, hvilket kulminerer i det store udsalg.

Find billetter og spilletider her.

Se mere

Få festival i din inbox!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du aldrig går glip af de seneste nyheder fra PIX.