cph pix
14.—17. november 2019
KontaktBranchePresseEnglishbuster filmfestival
2

Årets PIX-ambassadører guider...

24
29
.
09
09
2018
2018
Årets program er stort. Rigtig stort. Og vi må nok erkende, at det kun er de færreste, der har tid til at se samtlige 180 filmtitler. Vi har derfor inviteret en række danske kulturpersonligheder til at give deres bud på film, de mener, du ikke må gå glip af.

Emma Rosenzweig, Anne Glad, Victoria Carmen Sonne og Niko Grünfeld guider her til deres favoritter i årets program.

Emma Rosenzweig

Emma Rosenzweig arbejder som model, men er først og fremmest filmelsker helt ind til benet. Hun er filmstuderende på kunstakademiet Städelschule i Frankfurt, og så er hun barnebarn af Jørgen Leth og gift med den dansk-israelske kunstner Tal R. 
Emma Rosenzweig anbefaler:  

Blossom Valley af László Csuja

"Den første film, jeg gerne vil anbefale, at man går ind og ser, er den ungarske roadmovie 'Blossom Valley'. Det er en slags moderne 'Bonnie and Clyde'-fortælling, der har den her VICE-agtige suburban-æstetik, som vi alle er blevet lidt fascineret af. Jeg endte med at blive virkelig rørt i slutningen, selvom det lidt er en banal historie, dog fortalt på en original måde, jeg ikke har set før. En ungdomsfilm, der ikke ville have fundet sted i Danmark."

Filmen følger den 20-årige smukke, sociopatiske og hjemløse Bianka, som en dag beslutter sig for at stjæle en baby i en park. Læs mere om filmen her.

Thurston Moore Plays Maya Deren

"Et andet arrangement, jeg meget gerne vil anbefale er Maya Derens film MESHES OF THE AFTERNOON. En fantastisk avantgarde sort-hvid stumfilm, der bruger mange symbolske elementer. Det er altid sjovt at se en stumfilm med lyd på, fordi det, der er med film og lyd er, at de to ting altid finder hinanden.”

Sonic Youth-legenden Thurston Moore har komponeret et soundtrack til tre af Maya Derens ikoniske kortfilm heriblandt 'Meshes of the Afternoon' fra 1943, som han vil fremføre live den 7. oktober. Læs mere her.

Sibel af Guillaume Giovanetti og Cagla Zencirci

"Den tredje film, jeg vil anbefale er SIBEL, som handler om en ung pige, der bor oppe i bjergene i en lille landsby sammen med sin far. Hun er født stum og blevet udstødt af det her samfund, men har tillært sig selv et ældgammelt fløjtesprog og udover det er hun helt vildt fascineret af et gammelt tyrkisk sagn. Det er altid dejligt med nye kvindelige heltefortællinger, så den glæder jeg mig til at se."

Læs mere om Sibel her.

Anne Glad

Anne Glad har i mange år udmærket sig som livsstilsekspert på DR-programmet ‘Kender du typen?’ I 2018 blev hun også vært på den nye litteraturpodcast, ’Bogselskabet’ på P4. Og så nærer PIX-ambassadøren stor begejstring for film: hun er nemlig oprindeligt cand.mag. i nordisk litteratur og filmvidenskab. Og hun glæder sig til at komme i biffen igen.  

We the Animals af Jeremiah Zagar

“Jeg glæder mig til at se ‘We the Animals’ af puertoricanske Jeremiah Zagar. Jeg elsker de her store familiedramaer, jeg synes det er så fascinerende, hvordan vi kan spejle os i hinandens følelser på tværs af store kulturelle og sociale forskelle. Og så er jeg blevet mor for et år siden, så jeg kan ikke engang se traileren uden at tude.”

Læs om filmen her.

Anchor and Hope af Carlos Marques-Marcet

“En anden film, som jeg glæder mig til at se er helt anderledes let i tonen, ‘Anchor and Hope’. Det er sådan en klassisk “Skal-vi-starte-en-familie?” film, med det twist at det altså er Cat og Eva, et lesbisk par, som bor i en husbåd i London, som beslutter sig for at starte en lille regnbuefamilie, da der kommer en ven på besøg fra Barcelona.”

Læs om filmen her.

Shoplifters af Hirokazu Kore-eda

“Den tredje film, jeg glæder mig til at se er den japanske instruktør a Kore-edas Shoplifters. Den handler om en lidt mærkelig familie, som lever af at være butikstyve, men den giver samtidig et indblik i en del af Japan, som vi normalt slet ikke ser noget til; og den foregår i et behageligt roligt tempo. Og så er der så også her en lille pige, som er central, og alt det hjerteknusende, der kan være i den forbindelse.”

Læs om filmen her.

Victoria Carmen Sonne

Victoria Carmen Sonne er et af dansk films største komettalenter. Hun slog for alvor igennem med sin rolle i 'I Blodet', som hun modtog en Bodil for, samt for sin pragtpræsentation i 'Vinterbrødre', der indkasserede hende en Robert for Bedste Kvindelige Birolle. Nu er hun aktuel i 'Holiday' og 'Neon Heart', der begge kan opleves på årets festival, hvor de er nomineret til Politikens Talentpris. 
Victoria Carmen Sonne anbefaler:

Skate Kitchen af Crystal Moselle

"Jeg glæder mig til at se Skate Kitchen, der er et krydsfelt mellem dokumentar og fiktion om en gruppe unge piger, der står på skateboard sammen. Der er blevet lavet mange film igennem tiden om mænd med stærke sammenhold. Men denne her gang er det en gruppe af unge teenagepiger, der får lov at vise, hvordan de er et team, der er dygtige til noget og hvordan de supporter hinanden."

Læs mere om filmen her.

Christian IV – den sidste rejse af Kasper Kalle

"Jeg vil også gerne anbefale ’Christian IV - den sidste rejse’. Jeg synes, at det er meget interessant at tage en så stor historie som Christian IV, og så undersøge, hvordan man kan fortælle den på en meget intim og psykologisk måde, som virkelig bliver båret af spillerne, af billederne og de meget menneskelige relationer og dynamikker, der udspiller sig inde i den her karet på hans sidste rejse. Den er jeg meget spændt på at se."

Læs mere om filmen her.

Piercing af Nicolas Pesce
“Jeg glæder mig rigtig meget til at se Piercing. Det er en horror-thriller film, men såvidt jeg kan forstå, har de taget et humoristisk take på at fortælle denne her meget mørke historie om sexisme og vold. Filmen handler om den her mand, der pakker en kuffert og tager afsted for at slå en masse mennesker ihjel. Undervejs møder han dog en call girl, og tingene er pludselig ikke helt, som han havde regnet med.”

Læs mere om filmen her.

Niko Grünfeld

Siden 2017 har Niko Grünfeld været Københavns Fritids- og Kulturborgmester for Alternativet. Han har studeret økonomi, ledelse og organisationsteori på Handelshøjskolen i Aarhus og var én af Alternativets stiftere i 2013. 
Niko Grünfeld anbefaler:

Girl af Lukas Dhont

"Jeg glæder mig til at se filmen, fordi den sætter fokus på køn, identitet og ligestilling, og jeg synes den udfordrer de samfundsnormer, vi har i verden. Jeg er i hvert fald selv optaget af, at de normativer, vi har om ligestilling, køn og familier er i opbrud i disse dage, og at der er mange forskellige livsverdener derude. Og så rammer filmen ind i en debat, som i høj grad også er i fokus i København lige nu."

Læs mere om 'Girl'.

Jimmie af Jesper Ganslandt

"Jimmie er en film om en dreng og hans far, der flygter fra Sverige ned igennem Europa og møder alle de udfordringer, man oplever som flygtning. Den vender tingene på hovedet, og jeg synes, at den er dybt interessant."

Læs mere om 'Jimmie'.

Too Late to Die Young af Dominga Sotomayor Castillo

"Filmen skildrer et lille lukket samfund i Andesbjergene, som har sin egen utopiske forestilling om, hvordan verden skal se ud. Men stille og rolig opdager man, at der er en helt anden verden, som også spiller sig ud. Det synes jeg er meget interessant og tankevækkende."

Læs mere om 'Too Late to Die Young'.

Se mere

Få festival i din inbox!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du aldrig går glip af de seneste nyheder fra PIX.