cph pix
14.—17. november 2019
KontaktBranchePresseEnglishbuster filmfestival
2

PIX guider til de skæve hjørner af årets program

01
4
.
10
10
2018
2018
Anbefaling af film er en kunstart i sig selv. Især når der er over 200 at vælge imellem, som er tilfældet for programmet til dette års CPH PIX. Det er ikke specifikt nok bare at sige, at man gerne vil se noget sjovt. Eller noget udfordrende. Eller noget uhyggeligt. Nogle gange skal anbefalingen ramme så meget plet, at man ikke kan tage fejl. Så her kommer CPH PIX’s ultra-specifikke anbefalinger til årets program:

🌱 Hvis du vil se film, hvor planter gror ud af mennesker 🌱

TUMBBAD:

I eventyrfilmen Tumbbad kommer hovedperson på sporet af en sagnomspunden skat ved at udspørge en heksekone, som er vokset sammen med et enormt træ. Det lyder vildt, og det er det også. Filmen er nemlig fyldt til bristepunktet med skøre idéer og en smittende fortællelyst, der blander hinduistisk mytologi, indisk kolonihistorie og blodsprudlende horror.

Læs mere:
27. sept. kl. 21.45 i Cinemateket
30. sept. kl. 19 i Cinemateket

HUMAN, SPACE, TIME AND HUMAN

Den sydkoreanske provokatør Kim Ki-Duk deler ikke bare vandene i hans nyeste film - han fjerner vandet fuldstændigt. Et skib fyldt med chartergæster ender pludseligt og uforklarligt med at svæve rundt i himlen (bogstaveligt talt!), og der går ikke længe, før det værste i mennesket dukker op, og passagererne begynder at slå hinanden ihjel. En gudelignende karakter gror planter i de mange lig spredt ud på skibets dæk, og uden at give nemme svar udfolder Kim Ki-Duk sit sortsynede menneskesyn.

Læs mere:
29. sept. kl. 19 i Palads
2. okt kl. 21.30 i Cinemateket
7. okt. kl. 19.30 i Empire Bio


🚬
Hvis du vil se film, hvor heltinden ryger i et badekar 🚬

TOO LATE TO DIE YOUNG

Rygning er et klassisk teenageopgør mod forældregenerationen. Det gælder også for Sofia, som vokser op i et isoleret og umiddelbart utopisk mikrosamfund for foden af Andesbjergene. Hendes lavmælt tumultariske vej ind i voksenverdenen tydeliggør, at forældrenes drømmesamfund er en illusion, og at den næste generation altid vil finde en måde at gøre oprør. Også hvis oprøret betyder rygning i badekarret, imens man lytter til Mazzy Star.

Læs mere:
28. sept. kl. 19 i Gloria
3. okt. kl. 21.15 i Cinemateket
8. okt. kl. 19 i Dagmar

I DO NOT CARE IF WE GO DOWN IN HISTORY AS BARBARIANS

Marina er en ambitiøs, intelligent og dybt engageret teaterinstruktør, som planlægger en rekonstruktion af et slag fra 2. verdenskrig. I højt tempo følger vi hendes hektiske forberedelser og intense diskussioner om kunstens ansvar over for historiens barbarisme. Hendes (og filmens) eneste pauser er i badekarret med en smøg, hvor man får tid til at reflektere over, hvad hun egentlig har gang i, og hvad det betyder.

Læs mere:
30. sept. kl. 19 i Dagmar
8. okt. kl. 18.30 i Cinemateket


🚀 Hvis du vil se film, hvor et barn i mangel af bedre bare flyver væk 🚀

WE THE ANIMALS

Jonah vokser op med sine to uadskillelige brødre og forældrene, der skiftevis hader og elsker hinanden, mens de forsøger at forlige sig med den fattige arbejderklasses håbløshed. Men ‘We The Animals’ er så langt fra grå socialrealisme, som man kan komme. Med et varmblodet og impressionistisk filmsprog nærmer den sig snarere en slags magisk realisme i skildringen af Jonahs tumultariske følelsesliv. For i Jonahs familie har kærligheden også destruktive sider, der kan få enhver nervøs dreng til at drømme om at flyve væk.

Læs mere:
29. sept. 16.30 i Cinemateket - Skype med instruktøren
2. okt. 21.15 i Gloria
9. okt. 22.15 i Empire Bio

WHEN THE TREES FALL

Drømmen om at flyve væk fra sine problemer er universel og genkendelig. Den findes derfor også i de post-sovjetiske boligblokke og fattige ukrainske landsbyer, som i ‘When The Trees Fall’ får en farverig og magisk make-over. Her drømmer Larysa om at bryde ud af generationers faste mønster for familiens kvinder, men da hendes uduelige kæreste rager uklar med den lokale mafia, spoleres hendes flugtforsøg. Filmen er et bevis på, at action og arthouse ikke er uforenelige, og at drømmen om et bedre liv findes hos alle, der tør kigge op mod skyerne.

Læs mere:
1. okt. 21.45 i Cinemateket - Mød instruktøren!
4. okt. 19.00 i Gloria
7. okt. 14.15 i Dagmar


💃 Hvis du vil se film, hvor en vaskemaskine ødelægges af
en noieren rød farve 💃

TIME SHARE

Mystiske ting begynder at ske på et all-inclusive resort i Mexico, hvor Pedro og hans familie er tvunget til at dele lejlighed med en mistænkeligt udadvendt familie. Vaskemaskinen bløder rødt, og Pedro begynder at se flamingoer og sammensværgelser overalt. Og hvad er historien egentlig bag hotellets nye amerikanske manager? Med ligeledes mystik, tør humor gennemført Lalandia-æstestik bliver hotellet et rendyrket mareridt for Pedro, der synes, at alt og alle er imod ham.

Læs mere:
29. sept. 21.30 i Grand
1. okt. 20.00 i Absalon - med mad og afterparty!
5. ok. 17.30 i Empire Bio

IN FABRIC

Der er noget nærmest forheksende ved et godt udsalg, og i ‘In Fabric’ skal det forstås bogstaveligt. I en stilet og mystisk tøjbutik sælges en smuk rød kjole, som tager livet af enhver person eller vaskemaskine, der måtte krydse dets vej. Det er den fjollede men velfungerende præmis i Peter Stricklands erotiske pasitche, der trækker på alt fra David Lynch, giallo og klassisk british horror. Resultatet er en stærkt underholdende film, som vil få alle fremtidige udsalg til at give dig kuldegysninger.

Læs mere:
30. sept. kl. 18.30 i Cinemateket - Mød instruktøren
5. okt. kl. 22.15 i Empire Bio
10. okt. kl. 19 i Grand


🚤 Hvis du vil se film, hvor privilegerede hvide mennesker redder bådflygtninge 🚤

LIFEBOAT


Flygtningekrisen sniger sig ind flere steder i programmet, og lige præcis bådflygtninge optræder i ikke mindre end tre film. For eksempel i den danske LIFEBOAT, som også er nomineret til Politikens Talentpris. Her følger vi et par til søs i det græske øhav, hvor de pludselig bliver tre til søs, da de redder en kvindelig syrisk flygtning. Den romantiske idyl udvikler sig til et trekantsdrama, hvor ingen kan stole på hinanden, og hvor spændingen konstant eskalerer.

Læs mere:
1. okt kl. 21.30 i Dagmar - mød instruktøren
4. okt. kl. 21.15 i Gloria

STYX

Den prisvindende tyske film STYX handler om Rike, som ene kvinde krydser Atlanterhavet, men undervejs møder hun en fiskekutter fyldt med desperate flygtninge. Med ét rammes hun af en virkelighed langt fra hendes egen privilegerede. Stillet over for en umulig situation, bliver STYX på én gang særdeles konkret og et billede på Vestens ambivalens over for flygthingekrisen. Det er en film, man tager med sig, og så er den tilmed neglebidende spændende og imponerende flot optaget on location til søs.

Læs mere:
27. sept. kl. 21.30 i Cinemateket
3. okt. kl. 17 i Gloria
7. okt. kl. 16.30 i Dagmar

DIAMANTINO


Diamantino må være den film i programmet, der inkarnerer 2018 bedst. Det er et singulært overflødighedshorn af bizarre handlingstråde og sort humor, og den handler både om EU-skepsis, hundehvalpe, gensplejsning, flydende kønsroller - og ja, flygtningekrisen. For da fodboldstjernen Diamantio ved en fejl redder nogle bådflygtninge, går det op for ham, at han vil dedikere sit liv til andre mennesker. Derfor adopterer han en flygtning, som (desværre for ham) viser sig at være en undercover FBI-agent. Ja, plottet er langt ude, men med en fortællelyst ud over det sædvanlige, er Diamantino en helt igennem unik oplevelse.

Læs mere:
28. sept. kl. 19 i Grand
3. okt. kl. 17.30 i Empire Bio
6. okt. kl. 19.00 i Palads

Se mere

Få festival i din inbox!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du aldrig går glip af de seneste nyheder fra PIX.