cph pix
14.—17. november 2019
KontaktBranchePresseEnglishbuster filmfestival
2

Georgisk Dag

12
17
.
09
09
.
2018
2018
Vi stiller skarpt på Georgien den 28. september med to stærke film - 'Horizon' og 'Scary Mother' - og inviterer til reception med lokale specialiteter i samarbejde med Den Georgiske Ambassade.

Horizon

Horizon

Fra Georgiens frostkolde Sortehavskyst kommer dette subtile og samtidig hjerteskærende drama, som helt uden forsonende træk eller sentimentale klichéer viser os kærligheden, når den gør allermest ondt. Knuste hjerter findes i hobetal på film, men sjældent er de blevet skildret med samme knugende inderlighed som i Tinatin Kajrishvilis nye skilsmissedrama. Giorgi har svært ved at finde fodfæstet i Tbilisi efter bruddet med hustruen Ana, der for længst er kommet videre i tilværelsen. Så han isolerer sig i en vejrbidt flække nær den georgiske Sortehavskyst, stædigt overbevist om at Ana nok skal række ud efter ham. Men som ugerne blandt landsbyens ensomme stakler skrider frem, svinder håbet ind, mens Giorgi synker stadig længere ned i en sump af modløs resignation. Uden forsonende træk eller sentimentale klichéer tegner Kajrishvili et gribende portræt af en mand i stille forvitring. En diskret og samtidig hjerteskærende film om sorg og selvdestruktion - fortalt i smukke, frostklare billeder.

Scary Mother

Scary Mother

Manana er 50+ med mand og børn i en futuristisk betonblok. Familien burde være alt, men Mananas hjerte banker for den roman, hun har skrevet på de sidste mange år - en fandenivoldsk revselse af livet som husmor. Surrealistisk satire og en visuel lækkerbisken - og den første film du har set fra Georgien, ik? Der er en del film i rotation om kvindens rolle i familien og i samfundet - og så er der 'Scary Mother'. Manana, der har rundet de 50, har gennem de sidste par år barrikaderet sig bag en lukket dør, hvor hendes debutroman er blevet til. Hun er én stor undskyldning for sin dedikation til skriverierne, som hendes brovtende mand affejer som en dille. Men Manana mener det, og dagen oprinder, hvor hun læser højt for hele familien ved spisebordet. Og så er helvede ellers løs, for den lille dame har skrevet, hvad der mest af alt minder om et personligt manifest over husmoderens fængsel: hjemmet, ægteskabet og de altid trængende børn. Georgiske Ana Urushadzes debut er alt andet end socialrealistisk - sat i en retrofuturisk betonblok er den en dybt underholdende og surrealistisk satire over livet som mor, menneske og kunstner.

Georgisk Dag præsenteres i samarbejde med Den Georgiske Ambassade.

Horizon

den 28. september kl. 16:30
Cinemateket
Køb billet

Scary Mother

den 28. september kl. 19:00
Cinemateket
Køb billet

Se mere

Få festival i din inbox!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du aldrig går glip af de seneste nyheder fra PIX.