cph pix
14.—17. november 2019
KontaktBranchePresseEnglishbuster filmfestival
2

PIX for gymnasier 2018

01
18
.
08
09
2018
2018
CPH PIX har i år håndplukket en række stærke fagrelevante og højaktuelle film til undervisningsbrug i gymnasiet, som handler om alt fra radikalisering og terrorisme til Sydafrika post apartheid.

Billetterne koster kun 17 kr./stk., og til flere af visningerne er der oplæg fra kompetente fagfolk eller virkelighedens stemmer. I kan også tage på workshoppen ‘Fra idé til fiktionskortfilm’ og gå i dybden med, hvordan man skaber en filmisk fortælling. Workshoppen koster 600 kr. for en hel klasse. Læs mere om workshoppen nedenfor og se en oversigt over de udvalgte filmtilbud. For at købe billetter, skal du blot trykke på den ønskede dato.

Workshop: Fra idé til fiktionskortfilm 2017

Workshop: Fra idé til fiktionskortfilm

De rigtige værktøjer er vigtige, når man selv skal bygge en film op fra bunden. Men hvordan kommer man godt fra start med manuskriptudviklingen? Gymnasieelever er som regel stærke i analysemodellerne, men når man selv skal skabe en kort, filmisk fortælling, skal man også bruge andre værktøjer.

På workshoppen gennemgår vi to af disse værktøjer: For det første, hvordan man bruger struktur som redskab til at skabe en kortfilm med start, midte og slutning samt to vendepunkter. Og for det andet hvordan man tager udgangspunkt i, og opbygger karakterer. Eleverne skal komme forberedte, så de kan få optimalt udbytte af værktøjerne. De skal på forhånd være inddelt i grupper (4-6 elever), og hver gruppe får 2 min. til at fremlægge (pitche) en idé til en kortfilm. Herefter udfordrer manusforfatteren - og resten af klassen - ideen og kommer med løsningsforslag på de problemer, historien måtte have. Når alle grupper har været igennem 'konsulentmøllen', gennemgår manusforfatteren de tekniske detaljer omkring det at skrive manus samt taler om at skrive en dialog.

Løbende i undervisningen vises der filmklip, tekster og manuskriptuddrag for at inspirere og understrege underviserens pointer. Hvilke filmklip afhænger af, hvor gruppens største udfordringer, og ikke mindst interesse, ligger. Kurset egner sig godt til brug i dansk- eller mediefagsundervisningen.

Workshoppen varer 5 timer inkl. pauser, koster 600 kr./klasse, og der er plads til én klasse med max. 31 elever. Workshoppen afholdes af Station Next i samarbejde med CPH PIX.

Hvor:
Nørrebro Teater, Ravnsborggade 3, 2200 Kbh N

Hvornår:
Mandag d. 1. oktober kl. 10.00 - 15.00 UDSOLGT
Tirsdag d. 2. oktober kl. 10.00 - 15.00 UDSOLGT
Fredag d. 5. oktober kl. 10.00 - 15.00 UDSOLGT

Utøya 22. juli

Dette hjerteskærende norske drama følger den unge Kaja, der er på ø-lejr sammen med sin lillesøster Emilie, da de modtager nyheden om et bombeangreb i Oslo. Kort derefter begynder skudsalver at lyde på øen, og ren panik bryder ud. Kampen for at overleve og for at finde sin søster i live sætter ind hos den resolutte Kaja, der nægter at give op. 'Utøya 22. juli' beretter om terrorangrebet i 2011, hvor højreekstremisten Anders Behring Breivik dræbte 69 unge nordmænd og sårede utallige andre på en socialdemokratisk sommerlejr. Filmen dyrker på ingen måde monstret Breivik, men handler i stedet - via en fiktionel karakter - om de mennesker, der betalte prisen for den højreekstremistiske galskab. Det er nemlig vigtigt, at vi - og især nutidens ungdom - ikke glemmer den tragiske begivenhed.

Efter filmvisningerne vil Patrick Piscot, som var en af de eneste danskere på Utøya den 22. juli, fortælle om sine egne oplevelser under angrebet. Filmen er oplagt at bruge i Samfundsfag eller Historie til at arbejde med emnet terror.

Varighed: 92 min. + ca. 25 min. oplæg

Torsdag 4. oktober kl. 10.00, CinemaxX (UDSOLGT)
Fredag 5. oktober kl. 10.00, CinemaxX (UDSOLGT)
Mandag 8. oktober kl. 10.30, CinemaxX (UDSOLGT)

The Hungry Lion

Alt kan være sandt, selvom det er løgn. Det erfarer den japanske gymnasiepige Hitomi, da hun bliver offer for et ondskabsfuldt rygte. Hendes lærer arresteres for at have optaget en sexvideo med en ung pige, men hvem er pigen? Den kønne Hitomi bliver hurtigt udpeget, og rygterne spreder sig som løbeild rundt i Tokyo. I begyndelsen ryster hun blot på hovedet - det er slet ikke hende på videoen, det kan alle jo se! Men rygterne tager til, og snart fordømmes hun af familie og venner, mens byens unge mænd tror, hun er løs på tråden. Og konsekvenserne bliver katastrofale. 'The Hungry Lion' er et skræmmende billede af mediernes brutalitet og den måde, hvorpå vi i dag hæmningsløst æder sensationsnyheder råt.

Efter visningen d. 3/10 kommer Mai Holm Hviid fra Red Barnet og fortæller om deres arbejde med børn og unges digitale liv og trivsel, samt hvordan digitale sexkrænkelser kan påvirke unge. Filmen er oplagt at benytte i Dansk til at arbejde med emner som sociale medier, "fake news" og digital krænkelse.

Varighed: 78 min. + ca. 20 min. oplæg

Onsdag 3. oktober kl. 10.15, Cinemateket (få billetter)
Tirsdag 9. oktober kl. 12.00, KU.BE

Heaven Will Wait

Hvordan kan en helt normal fransk pige blive så hjernevasket, at hun er parat til at begå jihad og slå folk ihjel? Sonia på 17 år anholdes for at planlægge en terrorhandling, men da missionen mislykkes, kommer hun i husarrest hos sine forfærdede forældre. Fuld af skyldfølelse gør de alt, hvad der står i deres magt for at hjælpe deres datter. Sideløbende møder vi den stille cellopige Mélanie, som forføres af en hellig kriger online og gradvis radikaliseres - indtil hun en dag rejser til Syrien. Filmen tager et gravalvorligt, men yderst aktuelt emne op til debat og undersøger, hvordan letpåvirkelige og kulturelt splittede teenagere falder i kløerne på ekstreme grupper.

Efter visningerne d. 4/10 og 10/10 vil unge fra C:NTACT dele personlige monologer om ekstreme holdninger og om at lade sig blive forført af dem. Efterfølgende vil de svare på spørgsmål fra publikum. Filmen er oplagt at benytte i Dansk, Historie og Samfundsfag til at arbejde med emner som radikalisering og terror.

Varighed: 104 min. + ca. 20 min. oplæg

Mandag 1. oktober kl. 09.30, Cinemateket
Torsdag 4. oktober kl. 12.00, KU.BE (få billetter)
Onsdag 10. oktober kl. 10.15, Cinemateket

Et minuts stilhed

Året er 1956. I Østtyskland lever folk afsondret fra omverden bag jerntæppet, men forandringens vinde blæser allerede i Europa. Da et oprør i Ungarn bliver slået ned, beslutter en gymnasieklasse i den østtyske by Stalinstadt at holde et minuts stilhed i solidaritet med de faldne. Og da skoleledelsen får nys om elevernes opsætsighed, får det alvorlige konsekvenser. I DDR tolererer man ikke systemkritik, og pludselig er de unge idealister fanget i en kattepine - skal de udpege en syndebuk, der kan tage skraldet eller stå sammen og risikere kollektiv straf? 'Døde poeters klub' møder 'De andres liv' i dette neglebidende drama, som bygger på en virkelig historie og giver et øjenåbnende indblik i de østtyske forhold efter krigen.

Før begge visninger vil Historielærerforeningen introducere til filmens historiske kontekst. Filmen er oplagt at benytte i Historie eller Tysk eller Historie til at arbejde med emner som totalitære regimer, ytringsfrihed og den kolde krig.

Varighed: 111 min. + ca. 10 min. oplæg

Mandag 1. oktober kl. 10.30, CinemaxX (få billetter)
Onsdag 3. oktober kl. 11.00, CinemaxX (få billetter)

High Fantasy

Er vi så tolerante, som vi tror, vi er? Eller har fortids splid stadig krammet på os? I den opfindsomme 'High Fantasy' tager fire sydafrikanske venner ud på en isoleret farm: En hvid pige, hvis familie ejer stedet, to sorte piger og en sort dreng, der mest af alt er med for "som manden i selskabet" at passe på de andre. En morgen vågner de dog op til et stort chok: Over natten har de byttet kroppe på kryds og tværs! Det bliver startskuddet på en (van)vittig og skarp udlevering af samfundets skjulte fordomme, som ikke kun ulmer i den sydafrikanske kultur, men også i resten af verden. En humoristisk og rammende fortælling om, at det altid er sundt at prøve at sætte sig i andre folks sted.

Før visningerne d. 28/9 og 8/10 vil Stig Jensen, lektor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet, tale om efterdønningerne af apartheid og kolonitiden i nutidens Sydafrika. Filmen kan oplagt benyttes i Dansk og Historie til at arbejde med emner som apartheid, kultursammenstød, fordomme og kønsroller.

Varighed: 71 min. + ca. 15 min. oplæg

Fredag 28. september kl. 10.30, CinemaxX
Tirsdag 2. oktober kl. 10.30, CinemaxX
Mandag 8. oktober kl. 10.00, CinemaxX

Dressage

I ren kedsomhed røver en gruppe venner en butik i en tehransk forstad. Men efterfølgende opdager de, at de har glemt at fjerne videobåndet fra overvågningskameraet. Én må tilbage og hente videoen, og efter en kollektiv afstemning presses den egenrådige Golsa til at gøre det. De andre kommer fra velstående familier og vil ikke have deres ry plettet til. Golsa gennemfører missionen, men beholder båndet, for ødelæggelserne på gerningsstedet og alles opførsel har ændret hendes syn på tilværelsen. Folk omkring hende synes kun at bekymre sig om social status og penge, men hvor er deres moralske kompas blevet af? Hun trues og blackmailes, men nægter at give efter for det sociale pres. 'Dressage' er en stærk fortælling, om individets plads i den iranske kulturs fællesskaber.

Efter visningerne d. 28/9 og 5/10 vil unge fra C:NTACT fremføre personlige monologer om deres oplevelser med at være på kanten af loven og samfundet. Filmen kan oplagt benyttes i Samfundsfag til at arbejde med emner som etik og moral samt social differentiering.

Varighed: 95 min. + ca. 20 min. oplæg

Torsdag 27. september kl. 14.00, Cinemateket
Fredag 28. september kl. 10.15, Cinemateket
Fredag 5. oktober kl. 12.00, KU.BE

Andre visningstidspunkter

Hvis en af filmene har særlig interesse, men tidspunktet ikke passer, skriv da en mail til nikolai@cphpix.dk for at høre om muligheden for en senere filmvisning.

Nysgerrig efter flere film? 

CPH PIX’ skoleprogram BUSTER byder på et væld af modige og øjenåbnende film med vigtige emner på dagsorden, og især blandt filmene til de ældste klasser kan der være oplagte film, der med fordel også kan behandles i gymnasiet. Så tag et kig og bliv inspireret! Find programmet her.

Se mere

Få festival i din inbox!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du aldrig går glip af de seneste nyheder fra PIX.