buster
23.09—06.10 2019
Englishcph pix

Made in Bangladesh

En 23-årig syerske får mere end en fastklemt undertråd at slås med, da hun opfordrer sine kolleger til at organisere sig. Kom med på barrikaderne i en varm og farverig film om sammenhold - og en gennemtrængende anklage mod tekstilindustriens udnyttelse af billig arbejdskraft.
14
.
Nov
19:00
Billetter
Udsolgt

Mød Daliya Akhter og Rubayiat Hossain

Daliya Akhtar, hvis historie ‘Made in Bangladesh’ er baseret på, blev gift bort som 11-årig, men stak af og begyndte at arbejde som syerske på en af Dhakas mange tøjfabrikker. Gradvist begyndte hun at interessere sig for arbejdsret, indtil det lykkedes hende at få alle fabrikkens kvinder til at organisere sig. Akhtar selv blev fagforeningsleder og har siden bl.a. arbejdet på en tøjfabrik i Jordan med kvinder fra mange forskellige lande. Du kan møde hende sammen med instruktøren Rubaiyat Hossain, Tim Wythe fra Mellemfolkeligt Samvirke, samt Johanne Helger Lund fra tøjmærket Ecouture i en helt aktuel debat om rig kontra fattig, arbejdsvilkårene for fabriksarbejdere i tøjindustrien, bæredygtighed og Vestens ansvar.

År

2019

Titel

Made in Bangladesh

original titel

Længde

95 min

Sprog

Bengali, engelsk

Undertekster

Dansk

Land(E)

Bangladesh, Danmark, Frankrig, Portugal

Medvirkende

Rikita Nandini Shimu, Novera Rahman, Deepanwita Martin, Parvin Paru, Mayabe, Mostafa Monwar

Producere

manuskript

Rubaiyat Hossain, Philippe Barriere

Distribution

Øst for Paradis

Fotograf

Sabine Lancelin

Engang stod der ‘made in China’ i nakken på din t-shirt. Men stigende lønninger har fået de internationale tøjproducenter til at søge nye græsgange i Asien, og lige nu boomer tekstilindustrien i Bangladesh. Modehuse som Pierre Cardin, Hugo Boss og GAP får syet deres tøj i Bangladesh, hvor eksporten fra tekstilindustrien på ti år er vokset fra 9 milliarder dollars til 29 milliarder dollars. Succesen kommer dog ikke de 4,5 millioner fabriksarbejdere til gode. Arbejdsforholdene på landets fabrikker er stadig benhårde, minimumslønnen på ca. 420 kr. om måneden er blandt de laveste i verden, og kun 3,8 procent er organiseret i fagforeninger.

‘Made in Bangladesh’ er en historie om de kvinder, der syr vores kjoler og t-shirts, fortalt som en bevægende og agitorisk fortælling om ikke bare uretfærdighed og udnyttelse, men også sammenhold og selvværd.

Shimu flygtede fra sin landsby som teenager, da hendes stedmor ville gifte hende bort. Nu er hun 23 og og bor i Dhaka, hvor hun fra morgen til aften sidder bøjet over en symaskine på en af hovedstadens tusinder af tøjfabrikker, mens hendes mand leder efter arbejde. Da en brand på fabrikken resulterer i en kollegas død, gør en fagforeningsrepræsentant Shimu opmærksom på de kvindelige arbejderes rettigheder og vejen til at håndhæve dem. Men det er ikke let at organisere en gruppe kvinder, som frygter for deres job og mødes med modstand fra de mænd, der styrer deres liv, både på fabrikken og derhjemme. 

Rubaiyat Hossain er en af de få kvindelige instruktører i Bangladesh, og hun har længe været en vigtig stemmen i kampen for kvinders rettigheder. Historien til ‘Made in Bangladesh’ har hun baseret på en ung fagforeningsleder, der ligesom Shimu flygtede fra udsigten til tvangsægteskab, endte på fabriksgulvet og tog kampen for sig selv og sine rettigheder i egen hånd. 

Filmen er således også et vidnesbyrd om kvindernes magt i Bangladesh og et forsøg på at gøre dem bevidste om deres værd. Og derfor arbejder Hossain både med en stor autenticitet i alle scener og med en varm, farverig og optimistisk stil, der kan appellere til et lokalt publikum. Som en moderne tids Norma Rae opdager Shimu en helt ny styrke og stamina i sig selv, og det er et af filmens fine budskaber. De kan godt, Bangladeshs arbejdende kvinder, og står de skulder ved skulder, kan verden blive et bedre sted. 

‘Made in Bangladesh’ er co-produceret af danske BeoFilm, og du kan møde både instruktør Rubaiyat Hossain og filmens forbillede, Daliya, til visningen på WEEKEND.

Instruktør

Rubaiyat Hossain

Rubaiyat Hossain er født i Dhaka i Bangladesh og uddannet i filmstudier fra New York University's Tisch School of the Arts. Hun har tidligere skrevet manuskript til og instrueret spillefilmene ‘Meherjaan’ (2011) og ‘Under Construction’ (2015). ‘Made in Bangladesh’ havde premiere på Toronto International Film Festival og er hendes seneste film.

“I have always been interested in examining, on screen, women’s lived experiences and social conditions. I did some research for three years, meeting lots of factory workers, because I didn’t have any experience working in a factory. I finally came across this woman named Daliya, who was a union leader. I felt she was courageous, strong, and articulate. She had been treated so badly, being in an abusive marriage, but she was longing for dignity. So, I could begin to write my story, which is loosely based on real events of her life.”

No items found.