buster
23.09—06.10 2019
Englishcph pix

Mosaic Portrait

Zhai Yixiangs lille genistreg leger med synet og tegner gennem en helt landsbys fragmenterede blikke på den 14-årige, gravide Ying et skarpt og afslørende portræt - af fordomme, fremmedgørelse og den trodsige teenager i midten af det hele.
14
.
Nov
17:00
Billetter
Udsolgt
16
.
Nov
21:30
Billetter
Udsolgt
År

2019

Titel

Mosaic Portrait

original titel

Ma Sai Ke Shao N

Længde

108 min

Sprog

Mandarin

Undertekster

Engelsk

Land(E)

Kina

Medvirkende

Wang Yanhui, Wang Chuanjun, Zhang Tongxi, Chen Di, Xie Lixun

Producere

Wang Zijian, Cheng Rui

manuskript

Zhai Yixiang

Distribution

Rediance

Fotograf

Wang Weihua


Første gang vi møder 14-årige Ying, er hun ved at prøve et par briller. For Ying er frygtelig nærsynet. Hun har svært ved at stille skarpt på verden, og verden har svært ved at stille skarpt på hende.

Folk ser mest hendes mave, for Ying er blevet gravid og udpeger sin lærer som voldtægtsmand. Hendes far vender hjem fra sit oversøiske job for at søge retfærdigheden, men trods løfter om tilbundsgående undersøgelser fører hverken skolens eller politiets indsats øjensynligt nogen vegne. Journalisten Jia fatter interesse for sagen, men også han opgiver at finde ud af den rebelske teenager og hendes trodsige liv og slår sig som resten af landsbyen til tåls med at svaret må vente, til barnet bliver født.

Zhai Yixiangs smågeniale ‘Mosaic Portrait’ er bygget op som en fortættet lille whodunnit, men i virkeligheden er instruktøren ikke nær så interesseret i skyldsspørgsmålet, som alle de nævenyttige landsbybeboere er det. Han er interesseret i Ying, og i alle de mange mænd - far, lærer, inspektør, politi, journalisten - der betragter pigen fra hvert deres forudindtagede synspunkt uden for alvor at se hende. 

Det er de mange, mandlige blikke, der tilsammen danner titlens mosaiske portræt af Ying, som med sin trodsige adfærd måske nok ønsker at blive set og genkendt, men som i stedet isoleres i en afgrund af fremmedgørelse. Indtil Yixiang i filmens sidste akt med overbevisende effekt drejer fokus rundt og lader Ying få synsvinklen.

Den 31-årige instruktør leger i det hele taget med synet og udsynet, mens han selv med røntgen-agtig skarphed betragter det lille samfund, hvor bjergenes konstante tåge smyger sig symbolsk om handlingen.

Med sikker sans for atmosfæriske billeder - filmen ser drønlækker ud i sit scopeformat - har Yixiang skabt et moderne, oprørsk samtidsdrama, der fanger den tavse konflikt mellem de, der betragter, og de, der udstilles. Mellem traditionerne og moderniteten, mellem generationerne, og mellem dem alle og de unge seje kinesiske kvinder, der begynder at se sig selv.

Instruktør

Zhai Yixiang

Zhai Yixiang er født i 1987 i Xuzhou, Kina. Han debuterede som spillefilminstruktør i 2014 med ‘The Worldly Life’, der blev en stor succes på flere festivaler i hjemlandet. ‘Mosaic Portrait’ (2018) er hans anden spillefilm, og var udtaget til hovedkonkurrencen på Karlovy Vary International Film Festival i 2019.

“This is a story about a victim and her living environment. This is also a story of binary oppositions. Besides the narrative itself, it portrays the relationship between the urban and rural, the civilized and savaged, the male and female, the abusers and abused, and all in all, the differences between you and me.“

No items found.