buster
23.09—06.10 2019
Englishcph pix
Selv om tilværelsen er enkel i udkantsdanmark, er livet ikke altid let, viser Frelle Petersen i ‘Onkel’ - en romantisk dannelseshistorie fortalt med indsigt, lune og velgørende sønderjysk sindighed. Mød instruktør og skuespillerne fra filmen til gallapremieren på WEEKEND.
13
.
Nov
19:00
Billetter
Udsolgt

Politikens Talentpris 2019

Filmen er udtaget til Politikens Talentpris 2019. Prisen er stiftet for at hylde de nye markante talenter, der kommer til at tegne fremtiden for dansk film. Fem nye danske spillefilm er i år nomineret til prisen, der uddeles af Politiken Film & TV søndag den 17. november. Med prisen følger en kontantpræmie på 50.000 kr. der skal hjælpe instruktørens næste projekt på vej.

År

2019

Titel

Onkel

original titel

Længde

105 min

Sprog

Dansk

Undertekster

Dansk

Land(E)

Danmark

Medvirkende

Jette Søndergaard, Peter Hansen Tygesen, Ole Caspersen, Tue Frisk Petersen

Producere

Marco Lorenzen

manuskript

Frelle Petersen

Distribution

Øst for Paradis

Fotograf

Frelle Petersen

I festivalregi ser man ganske ofte portrætter af samfund og familier på udkantslandet i Kirgisistan, Tunesien eller det amerikanske midtvesten, men alt for sjældent fra Danmark. Der bliver ganske vist produceret flere og flere film uden for København, men det er de færreste af dem, der er bundet til sin egn i handling, ånd og dialekt. 

Det gør Frelle Petersen heldigvis noget ved. Som Sønderjyllands nye stemme i dansk film lod han med overbevisning sin debutfilm, ‘Hundeliv’, udspille sig på hjemegnen. Og nu, med ‘Onkel’, flytter han bogstaveligt talt tilbage til marsken, helt ind i stuehuset hos en gammel bondemand, med en film, der er så sønderjysk som et kaffebord. Hvilket er oprigtigt forfriskende. 

Her, i det flade sønderjyske marskområde ligger Stenbjerg - gården, hvor 27-årige Kris (Jette Søndergaard) bor med sin onkel (Peter H. Tygesen). For år tilbage tog hendes far sit eget liv, og Kris flyttede ind hos sin onkel, mens hun færdiggjorde gymnasiet. Men nu er rollerne byttet om, og efter onklens slagtilfælde er det i dag Kris, der passer både ham og driften. Mens onkel trisser rundt med sin rollator, er det Kris, der malker, muger og smører madder. Rutinerne gentager sig, og dagene ligner hinanden som to dråber mælk, indtil den snakkesalige dyrlæge Johannes og nabogårdens unge Mike hver især får vækket nogle af de drømme, Kris for længst havde givet afkald på. 

‘Onkel’ er en film, der er til stede i sin historie og sit miljø. Den er fortalt med sine karakterers eftertænksomhed. Med en nysgerrighed for deres tilsyneladende enkle liv og en indlevende forståelse for dybden i det. Frelle Petersen har i forberedelserne til filmen boet på gården hos Peter H. Tygesen, der spiller onkel, og hans indblik i gårdens dagligdag giver historien stor autenticitet. Han har mod til at lade scenerne spille sig ud i deres sindighed og dvæle ved de små detaljer i de gentagne rutiner, mens præmisserne for Kris og onkels forhold bliver tydelige og deres tavshed talende. 

I Sønderjylland sadler man før man rider og tænker før man taler. Men faren ved at tie for længe er, at man begynder at tvivle. Og det er lige præcis dilemmaet, som Frelle Petersen så fint fanger i denne finurlige, ømme og tøvende romantiske dannelseshistorie. 

Instruktør

Frelle Petersen

René Frelle Petersen, født i 1980 i Sønderjylland, debuterede i 2016 med den anmelderroste film ‘Hundeliv’, som blev udtaget til Seattle International Filmfestival og samme år nomineret til en Bodil. I 2013 grundlagde han produktionsselskabet 88miles sammen med Marco Lorenzen, der har produceret både ‘Hundeliv’ og ‘Onkel’. Frelle Petersen har også instrueret kortfilmene ‘Mommy’ (2013), ‘Going Nowhere’ (2011) og ‘De kaldte os frisører’ (2007). Desuden har han været forfatter til en af episoderne på ‘Sjit Happens’ (2015).

“Jeg er opvokset i Sønderjylland, hvor min mors side af familien er bønder. Jeg ville gerne udforske landbrugsmiljøet i denne film. Det skulle være så autentisk som muligt. Derfor endte jeg med at caste en ægte landmand, Peter H. Tygesen, i rollen som onkel og bruge hans hjem, som det fremstod, med meget få scenografiske ændringer. Rollen som niecen Kris havde jeg tiltænkt landmandens niece Jette Søndergaard, som jeg havde arbejdet sammen med på min forrige film. Det var vigtigt for mig at karaktererne var så realistiske som muligt og talte med den korrekte dialekt for området.”

No items found.