buster
23.09—06.10 2019
Englishcph pix
Hun er lille, men farlig. Ni-årige Benni skriger på kærlighed med en utæmmet vild energi, der er ved at få hele det diagnosticerende velfærdssamfund til at opgive hende. Men hvor svært kan det være at elske et barn? Det spørger Nora Fingscheidt om i sit tankevækkende og stærkt gribende drama.
15
.
Nov
21:30
Billetter
Udsolgt
17
.
Nov
13:40
Billetter
Udsolgt

Paneldebat

Mød forskningschef for TrygFonden Anders Hede, næstformand for Socialpædagogerne Verne Petersen og seniorforsker for VIVE Jill Mehlbye i en debat, modereret af Zetlands samfundsskribent Sidsel Hoe. Efter visningen den 17. november vil de sammen diskutere, hvordan vi bedst muligt tager hånd om de børn, der har brug for særlig opmærksomhed, i et højspecialiseret behandlersamfund.

År

2019

Titel

System Crasher

original titel

Systemsprenger

Længde

119 min

Sprog

Tysk

Undertekster

Engelsk

Land(E)

Tyskland

Medvirkende

Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide, Lisa Hagmeister

Producere

Peter Hartwig, Jonas Weydemann, Jakob D. Weydemann

manuskript

Nora Fingscheidt

Distribution

Beta Cinema

Fotograf

Yunus Roy Imer

Selv det mest forstående behandlersystem har børn, der falder gennem maskerne. Eller river dem fra hinanden med deres utøjlede energi. Ni-årige Benni er en sådan ‘systemsprænger’, som børneforsorgen har svært ved at håndtere. Specialskoler, børnehjem, døgninstitutioner, plejefamilier - Benni har, sin unge alder til trods, været igennem det hele, og hun har for længst mistet sin tro på systemet, der holder hende fra det eneste, hun gerne vil: at bo sammen med sin mor. 

Men Bennis mor har ikke det overskud, det kræver at tage vare på en ni-årig pige, og slet ikke én som Benni. Hun er bange for sin egen datter, og hvert fejlslagent forsøg på genforening er et brudt løfte, der gør den oprørske og uregerlige Benni endnu mere aggressiv. 

Instruktør Nora Fingscheidt arbejdede på en dokumentar om udsatte kvinder, da hun første gang stødte på den uofficielle term ‘systemsprænger’. Termen dækker over de unge, der bliver opgivet af det ene behandlingstilbud efter det andet. Hun mødte blandt andet en 11-årige dreng, som havde været anbragt på 52 institutioner, og hendes research førte til portrættet af Benni i Fingscheidts første spillefilm.

‘System Crasher’ er således en film om et velfærdssamfund, der udsteder flere og flere diagnoser, behandlinger og medicineringer, mens der stadig i dets midte står en lille skrøbelig pige i sin lyserøde dunjakke og skriger på hjælp. Men det er også - og det er især - en film, der vil gøre os bevidste om denne lille pige, og derfor er ‘System Crasher’ på ganske radikal vis primært fortalt fra Bennis synsvinkel. Den bobler af hendes energi og fantasi, og den har trods sin tragiske fortælling en humor og en umiddelbarhed og en evne til at vende stemningen på en tallerken, når Benni af angst for svigt og mistro til sine omgivelser pludselig tyr til vold.

Det er denne dobbelthed i portrættet, der for alvor gør en forskel og giver filmen sin styrke. Fingscheidt viser os et system uden onde viljer, hvor alle render panden mod strukturer, de ikke selv har skabt, og hvor pædagoger og psykologer forsøger at nå Bennis fortrolighed, mens de kæmper med en professionel distance, der både mulig- og umuliggør deres job. Men med loyaliteten lagt hos Benni gennemtrænger hun samtidig det psykologiske studie og efterlader os med et vibrerende, levende og emotionelt stykke filmkunst, der er lige så følelsesmæssigt vedkommende, som det er rationelt tankevækkende. Og fuldstændig blændende spillet i øvrigt af den blot 10-årige Helena Zengel i hovedrollen. 


Instruktør

Nora Fingscheidt

Nora Fingscheidt er født i Braunschweig i 1983, og tilbragte sin barndom i Tyskland og Argentina. Fra 2008 til 2017 studerede hun på Filmakademie Baden-Wuerttemberg. Hendes afgangsfilm ‘Without This World’, en dokumentar om en konservativ Mennonit-koloni i Argentina vandt Max Ophüls Prize og First Steps Award i 2017. ‘System Crasher’ er Fingscheidts første spillefilm, og havde verdenspremiere på dette års Berlinale, hvor den vandt Sølvbjørnen (Alfred Bauer-prisen) for kunstnerisk fornyelse.

“Although we may be upset – even shocked – by Benni’s violent behavior, we should learn to love her and to fear for her during the course of the film. Ever since I met my first “system crasher”, I’ve known that I had to tell a story about one. Children’s violence is a cry for help. Always.”

No items found.