buster
23.09—06.10 2019
Englishcph pix

Take Me Somewhere Nice

Øst, vest, hjemme bedst? Teenagepigen Alma er på roadtrip gennem Balkan med sin fætter, hans ven og en kuffert fuld af coke i en ung, stilfuld og deadpan-morsom østeuropæisk slægtning til Jim Jarmusch-klassikeren 'Stranger Than Paradise'. En af den slags film, man har lyst til at se igen med det samme.
15
.
Nov
19:00
Billetter
Udsolgt
17
.
Nov
15:00
Billetter
Udsolgt

Mød Marijana Jankovic

Marijana er født i Montenegro og kom til Danmark som 6-årig. Hun har medvirket i en lang række danske og udenlandske film, bl.a. ’Lang historie kort’, ’Fuglene over sundet’ og ’The House That Jack Built’. Sidste år debuterede hun som filminstruktør med kortfilmen Maja, som bygger på hendes egne oplevelser som barn. 'Maja' vandt en Robert for bedste kortfilm og for bedste narrative kortfilm på Tribeca Film Festival. Mød Marijana efter visningen af ’Take Me Somewhere Nice’ den 15/11 i en samtale med Ena Sendijarević.

År

2018

Titel

Take Me Somewhere Nice

original titel

Længde

91 min

Sprog

Hollandsk, bosnisk

Undertekster

Engelsk

Land(E)

Nederlandene, Bosnien

Medvirkende

Sara Luna Zorić, Lazar Dragojević, Ernad Prnjavorac

Producere

Iris Otten, Sander van Meurs, Pieter Kuijpers

manuskript

Ena Sendijarević

Distribution

Heretic Outreach

Fotograf

Emo Weemhof

Turen går til Balkan, og den starter skævt. Alma er vokset op i Holland, men hendes familie er fra Bosnien. Nu er hendes gamle far røget på hospitalet, og selvom hendes fraskilte mor ikke er meget for det, beslutter Alma sig for at rejse over og se til ham. Der er nemlig ikke nogen, der skal beslutte hvad hun må og ikke må. Så inden for de første minutter af 'Take Me Somewhere Nice' træder Alma alene ud af lufthavnen for at finde sin bosniske fætter, den småkriminelle Emir, der modvilligt er blevet sendt ud for at hente hende. Hans charmerende ven Denis med Morrissey-håret og glimt i øjet er derimod mere end nysgerrig efter at lære den nye pige i opgangen at kende. Så langt, så godt! Der er bare stadig langt til hospitalet i Podvelezje, hvor hendes far er indlagt, og hendes gnavne fætter har ikke tænkt sig at køre hende. Så Alma må tage bussen, der ender med at køre fra hende med hendes kuffert ombord, mens hun venter i tissekøen på en rasteplads. Og derfra starter årets mest originale og underspillede cool roadmovie. Men først efter, at Emir og Denis har bortført hende fra et soviet-inspireret motel med en lounge, der er som taget ud af en David Lynch-film.

Hvert eneste billede i 'Take Me Somewhere Nice' er udtænkt med et visuelt overskud og en pop art-æstetik, så man har lyst til at hænge det op på væggen. Med Jim Jarmusch' klassiker 'Stranger Than Paradise' som sit erklærede forbillede hænger realisme og absurditet sammen i en stilet og sexet helhed. 

Ena Sendijarevićs fænomenale debutfilm foregår i et parallelt univers befolket af skæve karakterer, der cirkulerer rundt om den lille teenagetrio med Alma i midten. Og da de ved et tilfælde falder over en kuffert fuld af coke, er der ingen vej tilbage til, hvor nogen af dem kom fra. Hvis man stadig synes, at en film om en ung kvinde, der er splittet mellem to kulturer lyder tungt, så bare vent til scenen, hvor de kører ræs på en pløjemark midt om natten, mens 'Kool Thing' af Sonic Youth brager fra højtalerne i fætter Emirs 80'er-sportsvogn.

Sara Luna Zorić er suveræn i rollen som Alma, der kaster sig ud på den mere og mere kaotiske rejse uden at se sig tilbage, og manøvrerer sig frem mod sit mål ved at vende hver situation til sin egen fordel - og ved at gøre hvad hun har lyst til. En af den slags film, som man straks har lyst til at se igen.

Instruktør

Ena Sendijarević

Ena Sendijarević er født i Bosnien i 1987, men flyttede til Amsterdam, hvor hun studerede Film på universitet og på Freie Universität Berlin, før hun dimitterede fra Hollands Film Akademi som manusforfatter og instruktør i 2014. Hun har instrueret flere prisvindende kortfilm, blandt andet ‘Travelers Into The Night’ (2013), ‘Fernweh’ (2014) og ‘Import’ (2016), som er blevet vist på Cannes i Directors’ Fortnight, TIFF, IFFR, Palm Springs og Message to Man. ‘Import’ var desuden Hollands officielle Oscar-kandidat i kategorien Bedste kortfilm i 2017. Hendes spillefilmdebut ‘Take Me Somewhere Nice’ havde premiere på årets filmfestival Rotterdam i festivalens hovedkonkurrence.

“With ‘Take Me Somewhere Nice’ I wanted to make a young, playful film, to translate the young and reckless energy of the trio in a fresh and energetic cinema language. I have set myself the goal of playing with the clichéd and stereotypical portrayals of migrants, womanhood, the Balkans, sometimes denying and at other times inverting them, making us uncomfortable in a Brechtian way and thus aware of them. In the end, ‘Take Me Somewhere Nice’ is also a film about reconnecting to nature and being alive, being present in our modern millennial world. It is not only an expression of loneliness but also a celebration of it.”

No items found.