Talenter 2020
Gigis
Satiregruppen Gigis debuterede tidligere i år med deres første animerede spillefilm 'Blokhavn', der nu er udtaget til Talentprisen 2020 på CPH PIX: “Fokus var først og fremmest på at fortælle en historie, der ikke var blevet fortalt før og som folk kunne identificere sig med". Mød de kreative kreative sjæle bag Gigis.‍

Satiregruppen og kunstnerkollektivet Gigis har siden 2016 storhittet på nettet med deres sange og sketches om Ali, Hassan, Musti og de andre søde rødder fra blokken. Nu er gruppen aktuel med deres første biograffilm 'Blokhavn'. En fortælling om at være ung i det fiktive boligområde Blokhavn, der udfordrer og nedbryder fordomme om det at være dansker og indvandrer.

Gigis består af de fem venner Sorena Sanjari, Troels Unneland, Adrian Hosseinpour, Malthe Emil Kibsgaard og Daniel Sanjari. I fællesskab har de skrevet, animeret og instrueret deres første spillefilm ‘Blokhavn’, ligesom de også selv leverer langt de fleste af stemmerne og musikken i filmen. 

'Blokhavn' er nomineret til CPH PIX Talentpris 2020, der er stiftet for at hylde de nye, markante talenter, der kommer til at tegne fremtiden for dansk film. Vi har givet Gigis 10 hurtige om at debutere som spillefilminstruktører, hvilket råd, de selv ville give videre og hvilken klassiker de ville ønske, at de selv havde instrueret. 

Fotograf: Mads Alexander Lund / CPH PIX

Hvorfor blev I filminstruktører? 

Vi har alle sammen elsket at være kreative siden vi var børn. Vi har spillet musik, skrevet historier og tegnet lige så længe, vi kan huske, hvorfor kreativitet altid har været en stor del af vores personlighed. Efterhånden som vi blev ældre og regningerne skulle betales, lagde vi kreativiteten på hylden og fik "normale" jobs. Men det var som om, at det ikke føltes helt rigtig at arbejde 8-16 hver dag. Vi har alle sammen kendt hinanden i mange år før Gigis, og vi snakkede dagligt om, at vi alle var kede af, at vi aldrig fik udlevet vores drømme. En dag fik vi nok og vi besluttede os for at gå all in på et fælles kreativt projekt (Gigis), og vi opdagede hurtigt, hvilken positiv effekt det havde på vores daglige lykke. I forvejen synes vi også, at der lå rigtig mange dårlige film derude, og vi tænkte, at vi sagtens kunne bidrage med et friskt pust til branchen. Så det korte svar må være, at det ligger i vores DNA.

Hvad vil I gerne fortælle med filmen? 

Det er væsentligt for os at pointere, at der aldrig har været et tænkt budskab med BLOKHAVN. Vi satte os IKKE ned i starten og tænkte " hvad vil vi sige med den her film?". Vi har prøvet at tegne et billede af skøre og sjove oplevelser fra vores barndom, som vi tænkte folk burde få kendskab til (eller relaterer til), men samtidig også blive rørt over. Dybest set, vil vi gerne have at folk får et godt grin og bliver i godt humør. Hvis publikum kommer ud af biografen med en god følelse i maven, så er vores mission fuldført. Der er ikke noget dybere i det, og folk må tolke, hvad de vil ud fra filmen. Fokus var først og fremmest på at fortælle en historie, der ikke var blevet fortalt før og som folk kunne identificere sig med.

Hvorfor var det vigtigt for jer at debutere med netop den fortælling?

Der er mange positive som negative ting, som vi føler aldrig er blevet fortalt om livet i folkeskolen. Og mange af de historier, som findes derude, synes vi ikke har været helt autentiske, f.eks. det sprog, der bliver brugt. Derfor vil vil gerne prøve at give vores eget bud på en sådan historie. Samtidig synes vi også helt banalt, at folkeskolen bare byder på en masse grineren historier og scenarier, og vi følte, at vi kunne komme med et frisk autentisk pust. 

Hvem er den første på jeres takketaler, hvis I en dag vinder en Oscar - eller talentprisen på CPH PIX? 

Puha den er svær. Vi kan ikke vælge én, fordi Hyæne Film og DFI begge fortjener kæmpe cadeau for projektet.

Hvilken filmklassiker ville I gerne selv have instrueret? 

Nu kan vi være meget forskellige i Gigis i forhold til, hvilke film vi ser. Men tror vi alle kan blive enige om, at 'Shawshank Redemption' kunne havde været sindssyg at have stået bag. Af sjove film er 'Borat' og 'Team America' også gode bud.

Hvem drømmer I om at arbejde sammen med i fremtiden? Der er frit slag.

Will Ferrell kunne være sindssygt. 

I har muligheden for at ændre én ting i filmbranchen. Hvad vil I ændre?

Der burde tages flere chancer. Fx færre stuerene film. Flere film, der tænker ud af boksen. Det er også klart ambitionen med vores næste film.

Hvilken film burde alle se?

'Get Out'.

Hvis ikke I lavede film, hvad ville I så lave? 

2 x folkeskolelærer , 2 x vikar , 1 x revisor.

Et godt råd til andre unge instruktører? 

Du skal ikke være bange for at være anderledes end de andre. Det er ofte positivt at være anderledes, specielt i den kreative branche.

Vi viser 'Blokhavn' fredag d. 11 december, hvor MJ og Kian fra podcasten 'Ghettofitness' svinger forbi til en efterfølgende samtale med drengene fra Gigis.

Læs om Blokhavn
Instruktør

Gigis


Satiregruppen og kunstnerkollektivet 'Gigis' har eksisteret siden 2016, og består af de fem venner Sorena Sanjari, Troels Unneland, Adrian Hosseinpour, Malthe Emil Kibsgaard og Daniel Sanjari. Gigis slog igennem med deres humoristiske YouTube-animerede videoer, som har fået millioner af visninger, og skaffet gruppen knap 70.000 abonnenter og ikke mindst stor offentlig opmærksomhed. Gigis har tidligere stået i spidsen for P3-programmet 'Gigis Ravdio'. Animationsfilmen ‘Blokhavn’ (2020) er gruppens spillefilmdebut

Instruktør